Przygotowanie kotleta schabowego jest jednym ze zwyczajów w polskich domach. Często w niedzielne popołudnie pierwszym daniem, które pojawia się na stole, jest właśnie dobrze wysmażony kotlet schabowy. Jednak żeby dobrze przygotować kotleta, trzeba dysponować odpowiednim narzędziami. Kupno samego mięsa i przypraw nie wystarczy do tego, żeby kotlet znalazł się na stole. Jednym z narzędzi kuchennych, które są niezbędne do przygotowania kotleta, jest tłuczek do mięsa. Dzięki tłuczkowi możliwe jest szybkie i bezproblemowe rozbicie mięsa do grubości umożliwiającej jego bezproblemowe usmażenie. Gdy chodzi o praktyczny tłuczek do mięsa, to zazwyczaj jest on wykonany z drewna. Elementy odpowiadające za rozbijanie mięsa wykonane są z metali odpornych na korozję i wszelkie uszkodzenia. Proces smażenia powinien przebiegać na wolnym ogniu i przy niewielkiej ilości oleju. Smażenie oczywiście odbywa się z wykorzystaniem patelni, która jest kolejnym narzędziem, niezbędnym do funkcjonowania każdej kuchni.